Jan De Maeseneer

Jan De Maeseneer, geboren op 2 oktober 1986 te Vilvoorde, blies zijn eerste noten op 6-jarige leeftijd in het jeugdatelier van Brassband Hombeek. Beginnend op de cornet kreeg hij les van Luc van Humbeeck en Michel Leveugle. Later ruilde Jan zijn cornet in voor de euphonium. Hierin kreeg hij les van verschillende leraars o.a. Ben van Lombeeck, Luc Vertommen, Ben Haemhouts en André van Driesschen. In het jaar 2000 won hij de wedstrijd van de Brassbandfederatie in de categorie tot 14 jaar. Op 17-jarige leeftijd besloot Jan te gaan studeren aan dé Kunsthumaniora te Antwerpen waar hij werd onderwezen door Bart van Neyghem, solo-tubaist aan het groot harmonie-orkest van de Gidsen.

In 2004 speelde hij mee in de gelegenheidsfanfare voor een toneelproductie van Het Toneelhuis in samenwerking met onder andere Wim Opbrouck. Een jaar later schakelde hij over op de tuba. Jan studeerde in het jaar 2006 af aan dé Kunsthumaniora en startte ditzelfde jaar zijn hogere muzikale studies aan het Koninklijk Vlaams conservatorium van Antwerpen, waar hij werd onderwezen door Hendrikjan Renes, solo-tubaist van het Rotterdams Philharmonisch orkest. Jan werd dit jaar ook laureaat van Axion Classics.

Deze jonge muzikant is ook verbonden aan tal van orkesten, zowel in de hafabra als in de symfonische wereld. Naast freelancer in verschillende orkesten is hij principal Es-tubaist bij Festival Brassband. In 2009 volbracht hij zijn stage aan het Vlaams Radio Orkest (nu Brussels Philharmonic), waar hij ook nog verdere producties als freelancer meespeelt. In het jaar 2009 speelde hij ook mee in de gelegenheidsbrassband van het West-Deutsche Rundfunkorchester .In 2010 speelde hij mee in de nieuw gecomponeerde kinderkameropera "Orphelie" geschreven door Axelle Kennes. Nog in 2010 deed hij auditie voor de stage-plaats in de filharmonie te Antwerpen en won deze ook. Hij volbracht zijn stage dan ook met grote onderscheiding.In 2011 kreeg Jan ook de kans om enkele producties mee te spelen met de Koninklijke muziekkapel van de Belgische luchtmacht.

Op het einde van het schooljaar 2011 slaagde Jan met onderscheiding in zijn conservatoriumopleiding en mag zich dus Master in de muziek noemen. Sinds 2012 is Jan als tuba-speler verbonden aan de koninklijke muziekkapel van de Belgische luchtmacht. Naast het tuba spelen volgde hij ook al masterclasses bij Steven Meat, David Thornton, Sergio Carolino, James Gourlay en Nigel Seamon.

Sinds 2013 is hij ook gestart met componeren. Hoewel Jan hierin autodidact is werden zijn composities al opgepikt door muziekuitgeverij BVT-music.

Dirigeren is ook een heel grote interesse van Jan. Hij studeerde 5 jaar directie als bijvak aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Dirk De Caluwé en Steven Verhaert. Zijn interesse in het dirigeren werd zo groot dat hij sinds 2013 een opleiding hoofdvak Hafabra-directie startte aan het Lemmensinstituut bij Ivan Meylemans en Jan van der Roost. Jan is ook al praktiserend dirigent geweest van verschillende verenigingen waarvan hij er op heden vier leidt: Koninklijke Brassband Sint Jan Baptist Wortel, Jeugdharmonie Opwijk, Fanfare de vrije Belgen Bodegem en het AHO (Alumni Harmonie orkest Leuven).